Gıda mühendisleri hak ettikleri konumda değil
Yazar: Güncel Haberler
Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü ve Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şubesi tarafından "Kariyer Günleri" düzenlendi. Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkan Yardımcısı Günnur Cingi, hızlı bir şekilde gelişen gıda sanayi içerisinde önemli bir yer tutan gıda mühendislerinin şu an için hak ettikleri konumda bulunmadığını söyledi. E.Ü. Mühendislik Fakültesi Dekanlığı Prof. Dr. Turgut Yazıcıoğlu Konferans Salonu'nda düzenlenen toplantıda konuşan Cingi, gerek kamu gerekse özel sektörde gıda mühendisliğinin öneminin yeterince bilinmediğini dile getirdi. Cingi, "Bu anlamda yoğun mücadeleler sonucunda, çok yakın bir tarihte, Sağlık Bakanlığı ve Tarım Köyişleri Bakanlığı'nda görevlendirilmek üzere 350'ye yakın gıda mühendisinin alınacak olması önemli bir gelişmedir. 1995 yılında yürürlüğe giren 560 Sayılı kanun hükmünde kararname ile gıda üreten işyerlerinde, gıda bilimi konusunda eğitim almış kişilerin çalıştırılması zorunlu hale getirilmiştir. Ancak süreç içinde, diğer meslek gruplarından gelen baskılar sonucu yapılan değişikliklerle, konu ile ilgisi olmayan meslek dallarından kişilere de bu yasadan yararlanma hakkı tanınmıştır. Bu alanların gerçek sahiplerine bırakılması ve mesleğimizin saygınlığının arttırılması, gıda mühendislerinin aktif katılımlarıyla oluşacaktır" dedi. Kariyer Günleri'nin üniversite-oda-iş dünyası ilişkilerinin sektörün gelişmesine katkı sağladığını açıklayan E.Ü. Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Türksever, toplantının gençlere yeni ufuklar açacağını söyledi. Kariyer Günleri sayesinde geleceğin gıda mühendislerinin firmalarla tanışma ortamına kavuştuğunu vurgulayan Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şebnem Tavman, "Amacımız öğrencilerin kariyerlerini planlama sürecinde doğru karar verebilmelerine ve daha sağlıklı mesleki tercihler yapabilmelerine olanak sağlamaktır" diye konuştu. (Ege Ajans)