“Kafadan kaybetme”, beynini çalıştır!
Yazar: Serap Dikmen Ahmetoğlu
Beyin potansiyelimizin sadece yüzde 4-8’lik bir oranını kullandığımız bilimadamlarınca ortaya çıkarıldığından beri insanlığın birincil hedefi bu kapasiteyi artırmak oldu.
Bunda yaşadığımız dünyayı içine sürüklediğimiz çıkmazdan insanoğlunu kurtarabilme çabalarının payı ne kadar büyük bilemem ama bir de git gide vahşileşen iş yaşamında sağlam bir yer tutunma çabası da yer alıyor. En azından bu işi pazarlayan şirketlerin reklamlarından, demeçlerinden ben bunu algılıyorum.
Çocuklar, gençler çeşitli seçme sınavlarını başarmak, yetişkinler yürüttükleri işlerinde rakiplerini sollayabilmek, yeni ve daha karlı iş alanlarına sıçrayabilmek için mütemadiyen sağ ve sol lobları birlikte ve dengeli kullanmaya çalışarak beyinlerinden olabildiğince fazla yararlanmanın yollarının arıyor.
Sırları tam olarak hala keşfedilememiş beynimizin bir de haftası varmış. Ben yeni duydum. Gerçi Türkiye’de yeni. Ancak, 65 ülke 13-19 Mart arasını zaten Beyin Haftası olarak kutlayageliyormuş. Hatta, ABD 1990-2000 yılı arasını, Avusturya hükümeti 1999’u, İsveç 1998’i beyin yılı ilan etmiş.
Kişisel Gelişim Merkezi (Kigem) adlı bir oluşumun bültenlerine üyeyim. Bu hafta gönderdikleri bültende tanıştım Beyin Haftası ile. Sizden ricam, bu haftanın varlığını daha önceden biliyor idiyseniz, cehaletimi ne olur yüzüme vurmayın, olur mu? Hem zaten bilmemek değil, öğrenmemek ayıp, değil mi?
Öğrenmeyi öğrenmeye çalışan bir kitle haline geldiğimiz günümüzde bütün Kent-Yaşam okurlarına (öncelikle bana) yararlı olması ümidiyle Kigem’in kurucusu Mümin Sekman’ın hazırladığı “Beyin Kullanma Kılavuzu”ndan birkaç maddeyi paylaşmak istiyorum sizinle:
Beyin açık havada ve ayaktayken daha iyi çalışır. Önemli kararlarınızı açık havada yürürken alın.
Beyin örneklerle akıl yürütür. Kararsız kaldığınız bir durumda “Atatürk benim yerimde olsaydı ne yapardı?” diye düşünün.
Yabancı bir dil öğrenme ve ezber beyni güçlendirir. Her gün birkaç yeni kelime öğrenin ve kullanın.
Zihinsel jimnastik yapın. Bunun için başta Sudoku olmak üzere bulmaca ve satranç gibi oyunları kullanabilirsiniz.
Zihinsel rutinlerinizi kırın. Bazen telefonu sol elinizde tutun, çantanızı diğer alinizde taşıyın, evinize başka bir yoldan gidin.
Zihinsel zevklerinizi zenginleştirmek için her gün mutlaka iyi bir özdeyiş kitabından, birkaç cümle okuyun. Güzel bir resme bakın. Sevdiğiniz bir müziği gözleri kapalı dinleyin.
Bir konu hakkında düşünürken, nasıl düşündüğünüzü de gözlemleyin. Düşünmek üzerine düşünmek, düşünce kalitesini artırır.
İyi bir uyku kaliteli bir beynin temelidir. 24 saati geçen uykusuzluk sarhoşluğa benzer bir şekilde beyin fonksiyonlarını etkilemektedir.
Bol ve temiz “birinci el” oksijen beyin için çok önemlidir. Beyin vücuda alınan oksijenin dörtte birini tek başına tüketir.
Farklı düşünme tarzları beyni geliştirir. Çocuklar ve hayvanlarla daha fazla vakit geçirin. Sizden farklı düşünen insanlarla konuşun.
Kullanılmayan organ körelir. Sürekli TV seyrederek beyninizi düşük viteste çalıştırmayın. Beyninizin sınırlarını zorlamayan etkinlikler, beyninizi geliştirmez.
Beyin diyeti yapın. Beyninize çöp girerse, beyninizden çöp çıkar. Beyninizi neyle beslediğinize, midenizi neyle beslediğiniz kadar dikkat edin.
Kafanızda en çok neyi düşünürseniz, hayatınızda onu çoğaltırsınız. Günde aklımızdan 60 bin ile 80 bin arası düşünce geçer. Bu düşünceler ne hakkında?
Beynimiz kendisinin nasıl çalıştığı hakkındaki bilgi ve inançlarına göre çalışır. Beynin çalışması hakkında yanlış bilgilere sahip olduğumuzda, beynimiz de yanlış çalışır.
Başarı beyinde başlar. İnsan “kafadan” kaybeder! Bu hafta “beyin haftası.” Aklımızı “başımıza” toplama haftası! Bu hafta kafanızı nasıl daha iyi çalıştırabileceğiniz üzerine daha fazla kafa yorun.