Sigaranın zararları
Yazar: Konuk Yazar
Ahmet Baykurt
Türkiye Yeşilay Cemiyeti İzmir Şube Başkanı
Çoğumuz sigara izmaritinin neler getirdiğini; başımıza, nice felaketler yaşattığı, ülkeye ve sağlığa ne zararlar verdiğini düşünmeyiz bile. Çünkü sigaradan zevk alanlar, ondan asla vazgeçmeyenler bilmiyorlar ki kendi ekonomilerini de bir şekilde baltalıyorlar.
Bugün ülkemizde, çeşitli araştırmaların sonuçlarına göre nüfusun yüzde 45 kadarı sigara tiryakisidirler. Sigaranın birçok hastalık ya da ölüm nedeni olduğunu bir kez daha anlatmanın faydası yok sanırım. Vurgulamak istediğim; özellikle kent merkezlerinde veya bir başka deyişle belediyelerin olduğu yerlerde milli ekonomiye dolayısıyla da cebimize nasıl olumsuz yansıdığını anlatmaktır. Sigaranın zararlarını şöyle sıralayabiliriz:
Günde 6 otobüs : Ülkemizde her yıl sigaranın yol açtığı sağlık sorunlarının 70-100 bin kişinin ölümüne neden olduğu tahmin edilmektedir. Bu rakam trafik kazalarındaki ölümlerin 15-20 katıdır. Türkiye'de her gün 6 otobüs dolusu insan sigara nedeniyle ölmektedir.
Pasif içiciler : Yılda ölen 100 bin kişiden 90 bini sigara kullanıcısı iken, kalan 10 bini sigara içmediği halde, sigara içimine maruz kaldığı için ölmektedir. Bu sayının yarısını evde sigara içimine maruz kalanlar oluştururken, kalan 5 bin kişi, işyerinde sigara içimine bağlı hastalıklardan hayatını kaybetmektedir.
Evde sigara içimi : Yapılan bir araştırmada sigara tiryakilerinin yüzde 90'ının evde sigara içtiği, yüzde 60'nın ise çocuklarının yanında sigara içmekten kaçınmadığı tespit edilmiştir.
Yılda 16.8 trilyon : Türkiye'de 23 milyon sigara kullanıcısının günde ortalama 2, 800 ytl sigara harcaması yaptığı varsayılırsa yılda toplam 16.8 YTL sigara harcaması yapılmaktadır.
Türkiye terslikler ülkesi : Sigara konusunda yapılan araştırmalar, fakirlik arttıkça ve eğitim düzeyi düştükçe daha çok sigara içildiğini göstermektedir. Diğer bir deyişle dünyada zenginlik ve eğitim arttıkça sigara içme oranı azalıyor. Ancak ülkemizde tam tersi olmakta, eğitim ve gelir arttıkça sigara içme oranı da artmaktadır. Örneğin, bir araştırmaya göre lise mezunlarında sigara içme oranı yüzde 28 iken, bu oran doktorlarda yüzde 44, öğretmenlerde yüzde 51 olarak tespit edilmiştir.
SİGARANIN EKONOMİK MALİYETİ
Sigara endüstrisi, devletleri ekonomik getirilerinin büyüklüğü ile ikna etmeye çalışmaktadır. Dünya genelinde sigara endüstrisinin boyutu 200 milyar dolar olduğu tahmin edilmektedir. Bu pastadan aslan payını iki firma almakta ve ; topluma vergi geliri, istihdam yaratma gibi ekonomik getirileri anlatmakla birlikte, sosyal refah, sağlık giderleri, harcanan döviz, ürün yetiştirilebilecek toprakların kaybı, tarım arazilerinin yanlış kullanımı ve erozyon gibi sebeplerdendir. Dikkatsiz sigara tiryakilerinin sebep olduğu orman ve bina yangınları, işe devam azlığı mesela sanayide İş verimini yüzde 20 olarak etkilemektedir, azalan iş verimi, yüksek iş kazası riskleri ve daha fazla sigorta primleri gibi ekonomik götürülerinden söz etmemektedirler. Örneğin; - Her yıl ABD'ye iş yerinde sigara içmenin maliyeti 47 milyar dolardır. - Avustralya Telekom'undan 2001 yılında sigara nedeniyle iş kaybının maliyeti 26.5 ve içki nedeniyle 8.5 milyon dolardır. - ABD'de 2002 yılında toplam sağlık giderlerinin yüzde 7'si sigara ile ilgili hastalıklara harcanmıştır.
ÜLKEMİZDE DURUM
Sağlık Bakanlığı verilerine göre, Türkiye'de günde 300, bir saatte 12 kişi olmak üzere yaklaşık 100 bin kişi her yıl sigara nedeniyle erken ölüyor. Ülkemizde her yıl ölen anne, bebek ve çocuk sayısının yaklaşık 2 katıdır. Her yıl ülkemizde 100 bin kişinin ölmesi karşısında bu canavarı ciddiye almalıyız. Her yıl 100 bin kişi peki ne anlama geliyor? - Her gün bir uçak düşüyor ve 300 kişi ölüyor. - Her yıl 100 bin nüfuslu bir şehrimize bir atom bombası atılıyor. - Her gün içi dolu 6 otobüs uçuruma yuvarlanıyor ve kimse kalmıyor. Başka bir anlatımla ; bilinen terör yılda 2-3 bin insanımızın, trafik terörü yılda 6-7 bin insanımızın, sigara terörü ise yılda 100 bin insanımızın hayatına mal olmaktadır.
SONUÇ
Hiç olmazsa 31 Mayıs Dünya Sigarasız Günü'nde sigara içmeyin. Yeşilay Cemiyeti bu amaçla, okullarda, sanayi kuruluşlarında ve ticari işletmelerde sağlık kuruluşlarıyla işbirliği yapmakta ve çeşitli etkinlikler düzenlemektedir.