Yazar: Dr. Ülkümen Rodoplu
“...Hastanesinde yatmakta olan kanamalı bir hasta için çok acele A grubu Rh (-) taze kana ihtiyaç vardır. Kan vermek isteyenlerin …Hastanesi Kan Bankası'na başvurmaları rica olunur”...
Bu anonsu hepimiz sıkça duyarız. Bazen arabada. Bazen de evde ya da işyerimizde. Çoğu zaman duyarız ama dinlemeyiz. Dinlesek bile bizden çok uzaklarda olduğunu düşünürüz. Elimizden gelen pek bir şey yoktur. “Kimbilir hangi çaresiz kan bekliyor?” diye içimizden geçiririz.
Bu “çaresiz” bazen bir yeni - doğan bebektir. Kan uyuşmazlığı nedeniyle kanı değişecektir.
Bazen, 29 yaşında bir erkek hastadır. Otomobil kazası sonucunda göğüs travması nedeniyle Acil Servis’e getirilmiş ve hemen ameliyata alınmıştır. Eşi, 3 yaşındaki oğlu, akrabaları hastane bahçesinde umutla bekleşmektedir. O Rh (-) kanı olan tanıdık ararlar.
Bazen de, 73 yaşında emekli banka müdürüdür. Kalbini besleyen üç ana damar tıkanmıştır ve bypass operasyonu için beklemektedir. Ameliyat sabahı kendi kan grubundan üç kişinin hastaneye gelmesi istenir. Ailenin tüm bireyleri AB Rh (+) kanı olan bir tanıdık bulmaya çalışırlar.
Yukarıdaki örneklerin sayısını artırabiliriz. Hemen hergün buna benzer olayları duymakta ve tanık olmaktayız. Kimi zaman elimizden hiçbir yardım gelmediğini düşünerek, üzülmekteyiz. Belki de, “nasıl olsa birileri yardıma gider” diye düşünmekteyiz.
Başımıza gelmeden ne yazık ki, kan bağışının önemini anlayabilmemiz kolay değildir. Başımıza geldiğinde ve bir yakınımızın kana gereksinimi olduğunda, onca tanıdığımızın, akrabamızın kan grubunu bilmediğimiz için kimin bize yardımı olabileceğini düşünemeyiz.
Yukarıdaki gerçeklerden yola çıkarak ben de iki yıldır,
Kan Bağışı Kardeşliği - KBK- adı altında bir grup toplamaya başladım. Aslında bu grup sadece kendi dostlarımdan oluşmaktadır. Arkadaşlarım, sevdiklerim ve akrabalarım. Tüm bu insanların kan grubu bilgilerini saklıyor ve herhangi birinin gereksinimi olduğunda da, gereken kanı bulmak için elimde toplanan bilgileri paylaşıyorum. Amacım, hayat kurtarmak ve acil durumda birbirini hiç tanımasa bile, yardım etmek isteyen kişilere bu ortamı sağlamaktır.
Bakın, bundan birkaç gün önce yine bu gruba dahil olan sevgili dostum, Dünya Gazetesi tarım yazarı sevgili Ali Ekber Yıldırım, bu konu ile ilgili olarak Denge Gazetesi için neler yazmış:
“...İlk yazıyı yazmak zordur. Okur sizi tanımaz. Siz ilk kez buluşacağınız okurun nasıl bir tepki vereceğini bilemezsiniz.
Ben de Denge Gazetesi için yazacağım ilk yazıya nasıl başlayacağımı düşünürken, telefonum çaldı.
Arayan tanımadığım ve daha önce hiç görüşmediğim bir hanımefendiydi.
Konuşmasının başında adını da söyledi. Fakat, konuşma bittiğinde adını unutmuştum bile.
Gazeteciler için bu tür telefonlar sıradandır. Arayan ya bir haber veya yazı ile ilgili görüş bildirmek ister, ya da yazılmasını istediği bir konu için bilgi verir.
Fakat beni arayan ve adını unuttuğum hanımefendi haber falan istemedi.
Benden kanımı istedi.
Evet, benden “sıfır Rh negatif” kanımı istedi.
İnsan sevdiği için canını verir. Ama hiç tanımadığına kanını da verebilir. Zaten birinci derecede akrabalarınıza kan veremiyorsunuz.
Kan vermek, hem de hiç tanımadığınız birinin damarlarında sizin kanınızın karışması ve ona can vermesi insan olan birisi için dünyanın en mutluluk verici olayıdır.
Yazının başlığındaki “kan kardeşliği” böyle bir duygu sonucunda doğdu.
Avrupa Acil Tıp Birliği Başkan Vekili olan dostum, arkadaşım Uzman Doktor Ülkümen Rodoplu birkaç yıl önce yakın çevresindeki dostlarının katılımı ile “Kan Bağışı Kardeşliği” zincirini oluşturdu. Bunu daha sonra internet ortamına taşıdı.
Kan bağışı kardeşliği sayesinde birbirlerini tanımayan insanlar ihtiyaç duyduklarında kan verecek birilerine ulaşabiliyor. Ben bugüne kadar bu sistem üzerinden iki kez kan verdim. Mersin’de de böyle bir organizasyon oluşturulabilir mi?
Neden olmasın?
İlgilenen dostlarımız, www.ulkumenrodoplu.com adresini ziyaret edebilir ve kendisine ulaşabilir.
Dilerim sağlık sorununuz olmaz. Size ve sevdiklerinize yaşamınız boyunca kan lazım olmaz. Fakat gerekli olduğunda tanımasanız bile size kan verecek kardeşleriniz olduğunu bilmek gerçekten çok önemli.
Kendi öz kardeşinizden alamadığınız kanı, hiç tanımadığınız birinden alarak yaşamınızı sürdürüyor ve kan kardeşi oluyorsunuz.
Bu ilk yazıya bakarak benim sağlık konusunda yazacağım sanılmasın.
Ben tarım konusunda uzman bir gazeteciyim. Tarımda olup bitenleri ve geleceğe ilişkin beklentiler vb. konularda yazarım.
İlginizi çekerse bilgilerimizi paylaşarak çoğaltacağız.
Denge Gazetesi’ne yayın yaşamında başarılar dilerim.
Siz sevgili okurlara merhaba!...”
KBK - Kan Bağışı Kardeşliği grubuna katılmak ister misiniz?
Yanıtınız “evet” ise, işte yapacaklarınız:
1. Aşağıdaki bilgileri hazırlayınız.
i) Ad - Soyad
ii) Kan grubunuz
iii) Yazışma adresi
iv) Doğum tarihi - yeri
v) Ev, İş telefon numaraları + Cep telefon numarası
vi) Kronik hastalığınız var mı? Nedir?
Daha önce kan bağışı yaptınız mı?
2. Bu bilgileri 232 4222783 numaralı faksa veya
ulkumen.rodoplu@gmail.com mail adresine gönderiniz.
3. Bir başka katılma yolu da
www.ulkumenrodoplu.com adresini ziyaret ederek, anasayfada bulunan
Kan Bağışı Kardeşliği bölümüne girmektir. Burada yazılı olan bilgileri takip ederek yine aynı gruba katılabilirsiniz.
Hangi durumlarda ve kimlere kan bağışlamanız istenecek?
Size ya da bir yakınınıza kan gerektiğinde aşağıda yazılı telefon numaralarını arayabilir ve talepte bulunabilirsiniz. Sizin gibi KBK grubuna üye olan kişiler gereksinim duyduklarında, sizi arayarak yardım isteyebilir. Siz de herhangi bir acil durumda, diğer KBK üyelerinden kan grubu uyan kişiyi arayabilir ve yardım isteyebilirsiniz.
Yukarıda yazılı olan bilgileri gönderdiğiniz andan itibaren sizden yardım istenebileceğini kabul etmiş olursunuz. İş yoğunluğu, tatil, sağlığınızın uygun olmaması ve buna benzer nedenlerle bağışta bulunamayabilirsiniz. Dolayısıyla size gelen talebi kabul etmeyebilirsiniz. Birbaşka deyişle, gelen her isteği her zaman ve her koşulda kabul etmek zorunda değilsiniz.
Acil kan geresinimi olduğunda adayacağınız numaralar:
- 232 4643820
- 533 6133355
- 505 2608515