kent

Ercan Sever

Kahvesiz kahve, bademsiz badem ezmesi

Yazar: kent
Yediğimiz içtiğimizde doğalı aramayalı çok oldu. Kanıksadık ve artık gerçekçiyiz. Öyle katkısız gıda arama gibi boş heves peşinde değiliz. Ancak biraz insaf talep etmek hakkımız diye düşünüyorum. Şekerli gıdalarda glikoz yerine şeker kullanılmasını beklemek iyimser olabilir ama içtiğimiz kahvenin içinde gerçek kahve olmasını beklemek abartılı talep olmasa gerek. Yanlış okumadınız gerçekten bugün piyasada satılan taklit ürün şeker ve krema ile karışık kahvelerde kahve yerine kahve aroması kullanılıyor.

Doğala özdeş aroma tuzağı

Merdivenaltı üretimin kayıt dışı olduğu için insan sağlığını hiçe sayması bir şekilde anlaşılabilir. Tükettiklerimizde biraz daha dikkatli olursak sorunu aşarız. Asıl sorun anlı şanlı dev markaların sağlık kurallarını hiçe sayan yaklaşımları. Dev çikolata, bisküvi üreticilerinin şeker yerine glikoz, mısır şurubu gibi sağlıklı olmayan ürünler kullandıkları sır değil. Bunları ortaya çıkarmak için Uğur Dündar’ın araştırmacı gazeteciliğine de gerek yok. En yakın markete gidin ve adeta okunmamak için yazılmış içerik bilgilerine göz atın yeterli.

Geçtiğimiz günlerde büyük bir market zincirinden ünlü bir markaya ait badem ezmesi almak istedim. İçindekileri okuyunca tokat yemiş gibi oldum. Çünkü ürün içeriğinde her şey vardı, olmayan tek şey bademdi. Üretici badem ezmesini bademden yapmak yerine ne demekse ‘doğala özdeş aroma’ dan yapmış. Ezme ancak anıldığı ürün ile yapılırsa ezme olur. Yoksa halk sağlığını ezmiş olursun. Aynı şey içecekler için de geçerli. Marketlerde satılan markalı limonataların neredeyse tamamında limon yerine limon aroması kullanıyorlar. Aroma ifadesi aslında suçu hafifletmeye yönelik. Üretici, limon yerine kimyasal ile yaptık diyemediği için kulağa hoş geldiği için aroma ifadesini tercih ediyor.

Dondurmanın hala sütten yapıldığını mı zannediyorsunuz?

Dondurma mevsimi geldi. Reklamların tahrik ettiği dondurma tutkusu eyleme geçmeye başladı. Peki! yaz aylarının vazgeçilmezi dondurmanın da masumiyetini epey bir süredir kaybettiğini biliyor musunuz? markalı dondurmaların önemli bir bölümü süt yerine süttozundan yapılıyor.

Uygun olmayan koşullarda gıda üretiminin tarihi eski. Bu riske karşı korunmak amacı ile sığındığımız markaların bir bölümü ise tuzaklar ile dolu. Polisiye tedbirlerin sonuç getirmediği ortada. Tüketimden gelen gücümüzü,‘tüketmeme’ silahını kullanmaktan başka çaremiz yok.





Bu Kategorideki Diğer Haberler

Hakkari şarapçılığı ve Asuri şarap kültürü

Akdeniz havzasında şarap ve şarapçılığın tarihiyle ilişkilendirilmeyen ulus veya uygarlık yok gibidir. Neredeyse bu coğrafyanın tüm ulusları şarapçılık tarihinin kendileriyle başla... Devamı

Tarihte Moğol Yağmacıların Yapamadığını Defineciler Yapıyor

Uygarlık tarihinin zengin coğrafyalarından birinin üzerinde yaşıyoruz. Onlar hatta yüzlerle ifade edilebilecek, toplum, ulus, uygarlık ve devletin yaşadığı, hüküm sürdüğü Anadolu co... Devamı

Anadolu tarihinde Süryani ve Ermeni kadınların türküleşen dramları

Türkü sevsin veya sevmesin herkesin duyduğunda mırıldanarak eşlik ettiği bazı türkülerin, popülaritesinin ötesinde derin anlamlar taşıdığını biliriz. Bireyin veya toplumun yaşadı�... Devamı

Sümer Türkmenleri, Akad Türkçesi, Türkler'in uzaylı ataları

Ulusçu fanatizm, dinci fanatizm ile aynı genlere ve karaktere sahiptir. Her iki akım da, akıl dışı savrulmalara açık, mistik, mitolojik ve ezoterik kurgular ile uygarlığa giydirilmeye çal... Devamı