(...)
GAZETECİ Ya sonra?
2.AVUKAT Sonrası sessizlik. Korkunun belirlediği, kocaman bir sessizlik... Bakın, korku toplumu kendiliğinden, birdenbire oluşmaz. Bir toplumun korkuyu, bir yaşama biçimi olarak kabul etmesi için, çok planlı, çok programlı, çok örgütlü çalışmak gerekir. Yasalar düzenlenir bunun için, kılıflar uydurulur, basına çeki düzen verilir. İnsanlar satın alınır, baskı ve tehdit örnekleriyle, toplum korkuya alıştırılır.
1.AVUKAT İlk vurulan, toplumun vicdanıdır.
2.AVUKAT Toplumun vicdanını vurdunuz ve çözdünüz mü, toplum artık şoklara alışmış demektir. Sessizliğe bürünür ve yalnızca izler. Aç kurtlar gibi izler. Üstelik izledikleri kendi başına gelmediği için, gizliden gizliye sevinir ve hemen unutur.
GAZETECİ Korku toplumu... Çok ilginç.
1.AVUKAT Evet... Vicdanın korkuyla sarılıp sarmalanması gibi bir şey. Bir toplumun korku toplumu olması, dilsiz, ağızsız, gözsüz ve kulaksız bırakılmasıdır. İşte bu sessizliğe, bu körlüğe, bu korkuya tanık olduk, yaşadık.
(...)
(Külrengi Sabahlar, Toplu Oyunları 1, Mitos Boyut Yay., İst. 2010)
1988de yazmıştım, 1989de Salihli Belediyesi Oyun Yazma Yarışmasında, birincisi olmayan ikincilik ödülü ile onurlandırılmıştı. Dönemin yiğit belediye başkanı Zafer Keskineri ve böyle bir oyuna ödül vermeye cesaret eden seçici kurul üyelerini saygıyla anıyor ve selamlıyorum.
Külrengi Sabahlar adlı oyunum, 12 Eylül faşizmi ortamında ve tartışılması hiç bitmeyecek hukuk sisteminde Erdal Erenin idam edilmesini, kendine özgü estetik-düşünsel yaklaşımıyla anlatmaya çalışır. Erol Sütçüoğlu denir bir çılgın insanın, şimdi olmayan (İzmirin sahiplenemediği) Temmuz Kitabevi'nce ilk kez yayınlanmış ve yine ilk kez, İzmir Sanat ve Eğitim Merkezi (İSEM) tarafından sahnelenmiştir. Daha sonra Ankara Ekin Tiyatrosunun sahnelediği oyun, 12 Eylül üstüne yazılmış ilk oyun olarak bilinir. O dönemde bütün ülkeyi, yasaklama ve engelleme çabalarına inat, dolaşmıştır. Sanat da elbette 12 Eylüle bakacaktı. Baktı ve bakmayı sürdürüyor.
Amaç yalnızca şudur: Bir daha yaşanmasın, yaşatanlar hesap versin ve insanlık vicdanı arınsın...
12 Eylülün karanlık dehlizlerinde, aydına, düşünüre, bilim insanına, kitaba, sanata, emeğe, örgütlenmeye, insan hakları ve özgürlüğüne, sertliğin ve acımasızlığın her türlü örneğiyle saldırıldığına tarih tanıktır. Sanatın her şeye rağmen üretmeye ve paylaşmaya çalıştığı o dönemlerde; 12 Eylülün şefi, kendini sanatla anlatmayı ve resim yapmayı henüz düşünmüyordu. Aksine, Picassoyu Ben de yaparım o resimlerden deyip aşağılıyor, Kızıl Ordu Korosunu Kafada şapkayla marş mı söylenir? diye eleştiriyor, senfoni orkestrasındaki çalgıları ve sanatçılarını kendince maaş sıralamasına sokmaya çalışıyor, bu akla ziyan beyanları çarşaf çarşaf yayınlanıyordu. Aradan zaman geçecek, artist kartpostallarını tuvale geçirmeye çalışacak, yaptığı tablolara milyarlar ödenecek, Marmarisli ressam diye ünlenecek, ama günü gelecek Fikret Otyam ustaya yakalanıp, intihalin bedelini 1 liralık tazminatla ödemekle yüz yüze kalacaktı.
Kuşkusuz, satır başlarıyla suyunun suyu yaptığımız bu özet, her alanda yaşanan vahametin yanında, Sen ne anlatıyorsun! eleştirisini, yerden göğe kadar hak etmektedir. Ama böyle eleştiri yapanların da, Yaşananları anlatan koskoca bir 12 Eylül külliyatı var, okuyor musun, okuduklarını paylaşıyor musun? eleştirisini kabul etmesi gerekmektedir.
Dostlar, yaşadığımız gerçekliğin 12 Eylül hayaleti tahakkümünde oluştuğunu, yaşadığını, bir türlü kurtulamadığımızı, kurtulmak için güzelim niyet beyanlarına rağmen hiçbir şey yapılmadığını görmek için, deha olmaya gerek yok. Biraz vicdan, ahlak ve bellek tazeliği yeter de artar bile. Acaba bunun olamamasının nedeni, oyunumdan yaptığım alıntının içinde sırıtıyor olabilir mi?
Her 12 Eylülde bir yazı kaleme alırım, yayınlanır. 2011in 12 Eylül Yazısını Kent Yaşama ayırdım. 78liler olarak, 12 Eylülle hesaplaşmamız kuşkusuz asla bitmeyecektir. Bu günlerde Ankarada, 12 Eylüle dair bir sergi var. İzmire mutlaka gelmesi, getirilmesi gerek. Bilmek ki nasıl olur, nasıl düzenlenir?
Bu mevzuyu, aklımdan hiç çıkmayan bir anıyla bitireyim.
Oyunumun İzmirdeki galası için, İSEM ve Al Rıza Özbilgiç gerçekten müthiş bir kampanya yürütmüş, İsmet İnönü Kültür Merkezindeki gösterim öncesi, bütün kenti afişlerle, pankartlarla bezemişti. Elbette, kentteki sanat camiası başta olmak üzere, her kesime davetiye yağdırılmıştı. Ama parmakla sayılacaklar dışında, tıklım tıklım tiyatroda sanatçılar yoktu. Sanatın perde ya da sahne arkası emekçileriyse, neredeyse tam kadro olarak oradaydı. Sonraki günlerde yakaladıklarıma, Neden gelmediniz? diye sormuş, aldığım ortalama yanıt şu olmuştu: Senin oyun netameli. Gelseydik mimlenebilir, başımız derde girebilirdi. Bizi anla...
Anlamadım. İçim acıdı ve sürekli olarak yukarıdaki alıntıyı düşündüm. Hala öyledir.
Oyununda dillendirdiği bu tür öngörülerin, yaşamda var olduğunu, hala yaşanıyor olduğunu görmek, inanın hiçbir yazarı mutlu etmez. Hem o günleri, hem bugünlerin ahvalini düşündüğümde, benim kalbimi yalnızca ve hala tek bir duygu kaplıyor: mutsuzluk...
Neden yazmalara doyamıyoruz, neden sayfalara sığamıyoruz? Sait Faikin yanıtı, hepimize tercüman olsun;
Yazmasam çıldıracaktım...
***
9 Eylül kutlamaları nedeniyle, 2008de yazdığım bir şiir yeniden ve yoğun biçimde gündeme gelmiş durumda. Elbette onur duyuyorum. Ama yalan yanlış aktarılmasından, uyarlanmaya çalışılmasından, olur olmadık kullanılmasından, aynı biçimde rahatsızlık duyuyorum. Özgün haliyle şiirimin tamamını ve kısa öyküsünü, bir önceki Sevgilim İzmirden okuyabilirsiniz. Daha geniş bilgi almak isteyenlerin, Cumhuriyet Gazetesi Ege Ekinde 19 Eylülde yayınlanacak Patika köşemi beklemeleri gerekecek. O yazıdan bir alıntıyla yetinmek istiyorum:
Esin vereni mutlu edecek olan, esinlenenlerin göstereceği saygı ve kadirbilirliktir. Kendimden biliyorum, bu tavır yazarçizer tayfasını, her türlü telif hakkından daha çok sevindirir, onurlandırır. İhmal etmeyiniz.
Şiirimin önceleri adı yoktu, artık var. Beğenmenizi dilerim: "Söz Yetmez
"