YOLDER'den üyelerine Cepheye Giden Yol
Yazar: Güncel Haberler

Demiryolu Yapım ve İşletim Personeli Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği (YOLDER), Devlet Demiryollarının kurucusu ve ilk genel müdürü Behiç Erkinin öyküsünü anlatan, torunu Emir Kıvırcık tarafından Erkinin günlüklerinden derlenen Cepheye Giden Yol adlı kitabını üyelerine armağan etti. Cepheye Giden Yol kitabı, Behiç Erkinin 61 yıl boyunca tuttuğu, toplam 960 defterden oluşan ve bugün İnkılap Tarihi Müzesinde bulunan günlüklerinden torunu Emir Kıvırcık tarafından derlendi.
Behiç Erkinin Osmanlı İmparatorluğunda demiryolları üzerine eser veren ilk kişi olduğunu hatırlatan YOLDER Yönetim Kurulu Başkanı Özden Polat, onun Demiryolunun Askerlik Açısından Tarihi, Kullanımı ve Teşkilatı adlı eserinde Fransa, İngiltere, Almanya ve Rusya demiryollarını inceleyerek Osmanlı demiryollarıyla karşılaştırdığını anlattı. Polat, YOLDER üyelerine dağıtılan Cepheye Giden Yol kitabında Erkinin kaleme aldığı kitaptan da bölümler bulunduğunu söyledi.
Behiç Erkinin Devlet Demiryollarının millileştirilmesindeki katkıları nedeniyle Demiryollarının ve demiryolcuların babası olarak tanımlandığını belirten YOLDER Başkanı Özden Polat, Devlet Demiryollarının kurucusu ve ilk genel müdürü, Atatürkün yakın arkadaşı, sevkiyatlardan sorumlu komutan olarak Çanakkale Savaşının kazanılmasında önemli rol oynayan Behiç Erkini ölümünün 50. yılında minnet ve şükranla andıklarını söyledi. 11 Kasım 1961 günü yaşama veda eden Behiç Erkinin anıt mezarının Eskişehirde Enveriye Tren İstasyonunda bulunduğunu anlatan Polat, şu görüşleri dile getirdi.
Behiç Erkin, Kurtuluş Savaşının en önemli kahramanlarından birisi oldu. Kararlılığı,her koşulda tekerleğin dönmesi için gösterdiği gayret ve yurtseverliğiyle bugün de bizim için rol model olan insanlardan birisidir. Demiryollarındaki koşullar Erkinin döneminden bugüne büyük mesafeler aldıysa, bu Erkinin ve çalışma arkadaşlarının attığı sağlam temellerden kaynaklanıyor. Demiryolcular bugün de çok zor koşullar altında, gece gündüz, eksi 40 ya da 50 derece sıcaklıkta çalışmalarını sürdürüyor. Koşullar ne olursa olsun tekerlek her şart altında dönüyor.
Onuncu Yıl Marşının sözlerinde değişiklik
Atatürkün Onuncu Yıl Marşının bir dizesini Erkinin gösterdiği gayretlere teşekkür amacıyla değiştirdiğini belirten YOLDER Başkanı Özden Polat, Cepheye Giden Yol kitabında yer alan konuyu özetle şöyle anlattı:
Behiç Erkinin demiryollarımız için yaptığı çalışmalar, 1933 yılında Cumhurbaşkanı Atatürkün bir jestiyle ödüllendiriliyor. Cumhuriyetin 10. yılı kutlamaları için Onuncu Yıl Marşı yazılırken, Atatürk, tek bir dizeye müdahale ediyor. Yurdun her bir tepesinde dumanlar tütüyor dizesi yerine Demir ağlarla ördük, anayurdu dört baştan dizesini yazdırıyor. Behiç Beye hitaben Sizin emeğiniz bu mısra ile daha iyi dile getiriliyor diyerek kendisini onurlandırıyor. Behiç Beye Erkin soyadı da bizzat Atatürk tarafından veriliyor. Soyadı Kanunu çıktığında 8 Şubat 1935 tarihinde Atatürk, Her şart altında kendi doğru kararını verebilen, müstakil fikirli anlamına gelen Erkin soyadını bizzat ve yazılı olarak veriyor.