Burcu Derya Kaban
"İtalya," deyince, akla gelen şeylerin başını hiç kuşkusuz pizza çekiyor. Bu yazımda sizlere İtalya ile özdeşleşmiş bir yemek olan pizzadan bahsetmek istiyorum.
Pizza kelimesinin kökeni hakkında, farklı kaynaklarda çok farklı görüşler var. Bunlardan biri "pizza" kelimesinin eski İtalyancada "nokta" anlamına gelen "pizzo" kelimesinden, bir diğeri ise "pizzicare" yani İtalyancada ki çimdiklemek fiilinden geldiği
Aynı zamanda eski Almanca'da olan "bizzo" veya "pizzo"dan (ısırmak) türetildiği, gene eski Latince kökenli "pinsa" (ezmek) fiilinden pizzaya dönüştüğü ya da Aramice "pita" kelimesinden gelmiş de olabileceği söyleniyor

Pizzanın ilk formu bugün İtalyada "focaccio" denilen bir çeşit çörek gibiymiş ve savaş zamanı yokluktan ortaya çıkmış. 16. Yüzyıl'a kadar domates İtalyaya gelmediği için, pizzalar o zamana kadar domates sosu olmadan hazırlanıyormuş. 19. Yüzyıl'a kadar ise bugünkü pizzanın bir başka olmazsa olmazı "mozzarella" peyniri eklenmeden yapılıyormuş
Mozzarella, domates sos ve fesleğenden oluşan ilk standart pizza 1889da Raffaele Esposito tarafından yapılarak (yaratılarak) Kraliçe Margherita Teresa Giovanni'ye ithaf edilmiş. Pizzayı oluşturan bu üçlünün renklerinin; yani mozzarella peynirinin beyazının, domatesin kırmızısının ve fesleğenin yeşilinin bir araya gelmesiyle de İtalyan bayrağının oluştuğu söylenir.
Pizzanın mucidi Napolililere göre ise bir pizzanın, "La vera Pizza" yani gerçek bir pizza olması için olmazsa olmazlar şöyle;
Pizza mutlaka tuğla fırınlarda ve odun ateşiyle pişirilmeli
Hamuru yumuşak ve hafif olmalı bu yüzden mayalanan hamur minimum 15 saat bekletilmeli.
Bir pizzaiolo (pizza yapan kişi) işinde; hamur hazırlama ve germe konusunda ustalaşmış olmalıdır. (Bir pizzaiolo olmak için en az 3 yıl çıraklık gerekir)

İtalyanın her şehrinde, her kasabasında iyi bir pizzacı bulmakta zorlanmazsınız. Ama tabi Napoli pizzalarını ayırmak gerekir. Napolide iyi pizzacı çok, ama en iyi olduğu söylenen, turist akınına uğrayan, filmlere, kitaplara geçmiş Da Michele için özel bir parantez açmak şart. Yolunuz düşerse tavsiye ederim.
1870de kurulan Da Michele* pizza yemek istiyorsanız, çok geçe kalmamalısınız, çünkü hamur bitebilir. Öyle onlarca seçeneğiniz yok, sadece iki tane. Domates sosu, mozzarella, kekik, fesleğen ve sarımsakla hazırlanan klasik Margherita ve ekstra peynirli Margherita.
Bir de her yıl Eylül ayında düzenlenen pizza festivaline ev sahipliği yapıyor Napoli.
Napoliye yolunuz düşerse benim için de bir pizza yersiniz artık. Afiyet olsun...
*
http://damichele.net