Prof. Dr. Ortaylı: Balkanlılık Türkiye'ye bir kamçı olmuştur
Yazar: Güncel Haberler

Türkiyenin en büyük Balkan Savaşları, Atatürkün yarattığı Cumhuriyeti ve dünyada esen savaş rüzgarlarına karşı, barış beklentileri sempozyumu, İzmirde Türkiyenin en önemli Balkan buluşmasına sahne oldu. Sempozyumda konuşan Prof. Dr İlber Ortaylı, "Türkiye Cumhuriyetinin ilk kurucu kadroları başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere Balkan göçmenleridir. Yüz sene önceki olay, tarih değil, yaşayan tarihtir" dedi.
Konak Belediyesi ve Dokuz Eylül Üniversitesi Balkan Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezinin (DEBAMER) düzenlediği Savaştan Barışa Balkan Savaşlarının 100. Yılı Uluslararası Sempozyumu, 15- 17 Kasım 2012 tarihlerinde İzmirde gerçekleştirildi. Balkan ülkelerinden akademisyenler ve alanında uzman isimler İzmirde konuk edildi. Üç gün süren sempozyumda sadece Balkan Savaşları değil, savaşların öncesi, sonrası ve günümüze etkileri de tartışıldı.
Prof. Dr. Zafer Toprak ve Prof. Dr. İlber Ortaylının yanı sıra Balkan ülkelerinden ve Türkiyeden çok sayıda bilim adamlarının da katıldığı büyük Balkan buluşması, geleceğe ışık tutması için, kitap haline getirilecek. Sempozyumun açılışında konuşan Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan, Balkan Savaşlarının acı bir öykü olduğunu belirterek şu görüşleri dile getirdi:
"Bu üç günlük bilimsel buluşma barışa hasret duyan dünyamız için geçmişin ip uçlarından geleceğe yönelik hataları önleyecek bir sevgi zinciridir. Türkiyenin taşı toprağı harcı Balkan göçmenleri destek ve güçleriyle, yeni dünya düzenine de barış bağlılık ve sevgi dolu harçlarını kattılar. Bizler gelecek için, çocuklarımız için, dünya için barış dolu yeni bir öykü yazacağız. Bu sempozyum da tarihi iz düşümlerden biri olacak. Savaş askerlerin, barış herkesin işidir. Barış öyküleri yazmak dileğiyle.
Prof. Dr İlber Ortaylı, üç günlük sempozyumun kapanış konuşmasında Balkan Savaşları'nın panoramasını çizerken şunları söyledi:
Balkanlılık Türkiyeye bir kamçı olmuştur. Her şerde bir hayır vardır. Savaşlardan sonra balkanlardan gelen göç, Anadoluyu yeni bir çiftçilik, tarım, zanaat anlayışıyla tanıştırmıştır. Türkiye Cumhuriyetinin ilk kurucu kadroları başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere Balkan göçmenleridir. Yüz sene önceki olay, tarih değil, yaşayan tarihtir. Sonuçlarını hep birlikte şu anda da görebiliyoruz. Osmanlının o zaman en büyük eksikliği istihbaratsızlık, örgütsüzlük ve ordudaki disiplinsizlikti. Bir de Abdülhamitin aşırı evhamı vardı. Bu nedenle ülkeye sansür getirdi ve örgütlenmeyi yasakladı. O dönemde Türk milleti bir araya gelemiyordu.