İAOSB raporu: Ege ve İzmir verdiği kadar alamıyor
Yazar: Güncel Haberler

İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi (İAOSB) yönetiminin iktisatçı - yazar Mustafa Sönmeze hazırlattığı Ege-İzmir: Devlete Ne veriyor, ne alıyor? başlıklı rapor yayımlandı. İAOSBnin aylık süreli yayını Atatürk Organize Haber Dergisinin Nisan sayında yayınlanan rapor, Ege Bölgesi genelinin ve özelde İzmirin toplam kamu yatırım ve harcamalarından hak ettiği payı alamadığını ortaya koydu.
İAOSBnin çalışmasında, 2013 yılı verileri üstünden merkezi bütçe, mahalli idareler ve Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) bütçelerine Ege Bölgesinin, ayrıntıda İzmirin katkısı ve devlet harcamalarından aldığı pay araştırıldı. Mustafa Sönmezin saptamalarına göre, kamu maliyesi penceresinden bakılarak İzmirin İstanbul ve Ankara ile de karşılaştırıldığı araştırmanın temel bulguları ve önermeleri şöyle:
İzmir ve diğer 7 ili ile Ege Bölgesi, ülkenin milli gelirinde, toplamda yüzde 13,5 pay sahibi. İzmir, bir metropol olarak ülke milli gelirinde yüzde 6,7 paya sahip.
Devlet harcamalarının yüzde 55 kadarını gerçekleştiren Merkezi Bütçeye, 2013 yılında Ege Bölgesinin 8 ili, yüzde 13e yakın gelir katkısı yaptı. İzmirin katkı payı yüzde 10,5 oldu.
Ancak, Ege Bölgesinin merkezi bütçenin gelirlerine yaptığı katkıya karşılık harcamalardan pay almada daha düşük oranlar söz konusu, özellikle İzmir için. 2013 yılının merkezi bütçe gelirlerine yüzde 13e yakın katkı yapan Ege, harcamalardan ancak yüzde 10,6 pay alabildi. Gelire yüzde 10,5 oranında katkı yapan İzmirin harcamalardan aldığı pay ise yüzde 4,7de kaldı.
2013te kişi başına kamu harcaması Ankarada 6 bin 900 TL ile çok öne çıkarken İzmirde 2 bin 100 TL, Ege Bölgesi ortalaması olarak da bin 900 TLde kaldı.
2013 yılında İzmirde merkezi bütçe için kişi başına 9 bin 200 TL gelir katkısı sağlanırken aynı bütçeden kişi başına yapılan harcama 2 bin 100 TLde kaldı. Bu da toplanan her 100 TLlik gelirden ancak 23 TLsinin İzmir için harcandığını ortaya koydu.
Duruma, 8 ilden oluşan Ege Bölgesi için bakıldığında Bölgede toplanan her 100 TLlik gelirin 42 TLsinin Ege Bölgesi için kullanıldığı anlaşılmaktadır. Bölge illerinden Muğlada, kişi başına gelire katkıya yakın (yüzde 93) kişi başına harcama gerçekleşirken, diğer illerde kişi başına gelirin üstünde kişi başı harcama yapıldığı anlaşılmaktadır. Bu da İzmirden toplanan gelirlerin Bölgenin diğer illeri için kullanıldığı biçiminde yorumlanabilir. Ama yine de Bölge toplamında kişi başı harcamalar, kişi başına sağlanan gelirin (verginin) yüzde 42,6sında kalmaktadır.
Ege Bölgesi illerine 2013te Merkezi bütçeden yapılan harcamaların yüzde 60a yakını kamu çalışanlarının ücret ve maaşlarının ödemesine giderken yüzde 10-11i de SGK primlerine ayrıldı. İllerdeki kamu kuruluşları için satın alınan mal ve hizmetler, toplam harcamalarda yüzde 15e yakın yer tutarken sermaye gideri olarak adlandırılan yatırım harcamaları na sadece yüzde 11,5 pay ayrıldığı görüldü.
2013te İzmirde devlet, 8,5 milyar TLlik bütçe harcamasının ancak yüzde 14ü ile de yatırım harcaması yapmış görünmektedir. Bu düşük pay, kamu altyapı ihtiyaçları hızla artan, altyapı açığından dolayı büyük verimlilik ve rekabet kayıpları yaşayan İzmir için önemli bir sorundur.
2013 mahalli idarelerin gelirleri toplamı 69,2 milyar TLyi bulurken Ege Bölgesindeki mahalli idareler, ülke toplamından yüzde 13 pay aldı. Aynı yıl mahalli idare giderleri de 69,2 yi bulurken Ege Bölgesi yine aynı oranda pay aldı.
Bölgenin metropolü İzmir, 2012de mahalli idare bütçesinden yüzde 7ye yakın pay aldı. Diğer iki büyük metropolden İstanbul, mahalli idareler bütçesinin yüzde 26sını kullanırken Ankaranın payının da yüzde 10un üstünde olduğu görüldü.
İl ve bölge nüfusları dikkate alınarak mahalli idare gelir ve giderleri analiz edildiğinde, Ege Bölgesi kişi başına yerel yönetim gelir ve gider ortalamasının, Türkiye ortalamasına yakın olmasına karşılık, İstanbul ve Ankaranın yüzde 30 dolayında altında olduğu görülmektedir.
Tek başına İzmir alındığında 2012de İzmirin kişi başına yerel yönetim gelir ve gideri, Ege bölge ortalamasının üçte bire yakın oranda üstünde gerçekleşirken diğer iki metropolün kişi başına gelir ve giderlerinin gerisinde kaldığı görüldü. İzmir kişi başına yerel yönetim gideri, İstanbulunkinin yüzde 8, Ankaranınkinin yüzde 15,5 altında gerçekleşti.
Ege Bölgesinde SGK bütçesine prim geliri sağlayan toplam istihdam, 2013 sonunda 2 milyon 568 bin olarak saptandı. Bu, 19 milyona yaklaşan toplam Türkiye SGKlı istihdamın yüzde 13,6sını oluşturdu.
İzmir, SGKnın prim geliri sağladığı istihdamda tek başına yüzde 6ya yakın bir pay sahibi olarak öne çıkarken İstanbulun payı yüzde 25,2yi, Ankaranınki yüzde 9u buldu.
Ege Bölgesi'nde 2013 nüfusu 9,9 milyona yaklaşırken SGK 9,6 milyona sosyal sigorta hizmeti sağladı. Bunların yaklaşık 1,2sini yeşil kartlı diye de bilinen çok yoksul kitle oluşturdu. Buna rağmen nüfusun 272 binine hiçbir SGK hizmeti verilemedi. Ege nüfusundan olup da SGK hizmeti alanlar, Türkiye toplamının yüzde 13üne yaklaştı.