"64 kare" denildiğinde aklımıza gelen ilk oyun, "satranç" olurdu hep; ancak satrancın kuzeni olarak nitelendirdiğim bir akıl sporu daha var: "Dama".

Damayı kısaca tanıtmak istiyorum. Çok çeşitli dama türleri var. Uluslararası düzeyde turnuvaları düzenlenen dama sporu; dış dünyada, çoğumuzun oynamasını bildiği şekilde değil aslında. Dünyada turnuvaları en çok düzenlenen dama türü; 10 x10 tahta üstünde, çapraz şekilde oynanıyor ve "Çapraz Dama" adıyla biliniyor. Ülkemizde de konuyla ilgili olarak, bu hafta sonu İzmir Seferihisar'da, çok önemli bir organizasyon olan Rapid ve Blitz Dünya Çapraz Dama Şampiyonaları düzenlendi. Söz konusu turnuvada satranç turnuvalarında olduğu gibi üst sıralarda yer alan ülkeler: Rusya ve Ukrayna. Ayrıca Polonya ve Hollanda'da da dama oldukça yaygın bir spor.

Bizim bildiğimiz geleneksel bir oyunumuz olan; dedelerimizden öğrendiğimiz dama ise "Türk Daması" olarak adlandırılıyor ve teknik açıdan Çapraz Dama'ya çok benziyor. Türk Daması'nı bütün dünyaya tanıtmak için "Dama Federasyonu", son yıllarda önemli organizasyonlara imza attı. Bu organizasyonların en büyüklerinden biri de, bu hafta yine İzmir Seferihisar'da, 2 Mayıs 2016 Pazartesi günü düzenlenen ve dünyada bir ilk olan "Dünya Kadınlar Türk Daması Şampiyonası" oldu. Bu fırsatı kaçırmamak adına ben de katıldım turnuvaya. Çok tecrübem olmamasına rağmen üçüncülük kupasını almaya hak kazandım.

Dünya Kadınlar Türk Daması Şampiyonası, benim için yeni bir deneyim oldu. Daha önceden tanıştığım, Dünya Kadınlar Çapraz Dama Şampiyonluğu bulunan, ayrıca çeşitli satranç turnuvalarına da katılmışlığı olan Rus Darya Tkachenko ile Türk Daması oynama fırsatı buldum. Darya bu turnuvada da şampiyon oldu. Ayrıca ikinci olan Polonyalı Natalia Sadowska de Dünya Kadınlar Çapraz Dama Şampiyonası'nda ikincilik ve Avrupa Kadınlar Çapraz Dama Şampiyonası'nda üçüncülük derecelerine sahip. Bu niteliklerdeki isimlerin ardından üçüncülük kupası almak, benim için çok gurur duyduğum bir deneyim oldu.

Küçüklük yaşlarımızdan beridir, ağabeylerim ile satranç oynamaktan yorulduğumuz zamanlarda dama oynarız; lakin akıl sporları eğitim merkezimiz olarak, dama ile ilgili ilk önemli adımı, 2015 yılı Mayıs ayında Azerbaycan'dan gelen Dama Antrenörü ve Dama Federasyonu Çapraz Dama Bölüm Başkanı İbrahim İsmayilov ile dama derslerine başlayarak attık. İlk defa yurt dışına sporcu gönderdik; yaş gruplarında ülkemiz adına ilk defa milli takım oluşturuldu.

Öğrencilerimiz, Ağustos ayında Belarus'ta düzenlenen Avrupa Yaş Grupları Dama Şampiyonası'nda; Kasım ayında Hollanda'da düzenlenen Avrupa Yaş Grupları Dama Şampiyonası'nda ülkemizi temsil ettiler. Öğrencilerimizin satranç alt yapısına sahip olmaları, Dama sporunda da kısa sürede gelişme sağlamalarına yardımcı oldu. Dama Milli Takımını oluşturan öğrencilerin neredeyse hepsinin, geçmişte satranç ile ilgili de çalışmaları olmuştu. Bu sayede hesaplama açısından satranca çok benzeyen dama oyununda, kısa sürede kendilerini geliştirdiler.
Dama ile ilgili bazı bilgiler:

* Dünya Dama Federasyonu (FMJD): Satrançta, FIDE benzeri özelliklere sahip uluslararası dama turnuvalarını düzenleyen kuruluş.
* Dama oyununu öğrenmek istiyorsanız, internette yararlı kaynaklar mevcut. Ayrıca online oyunlar oynayarak da kendinizi geliştirebilirsiniz.
* Son yıllarda bizim eğitim merkezimizin de öncü olması ile birlikte birçok ilimizde Dama eğitimi verilen kulüpler kuruldu; kimi eğitim merkezleri satranç, dama ve diğer akıl sporlarını bünyesinde topladı.
* Satranç ve dama sporunu beraber yürüten çok sporcu var. En güzel örneklerinden biri de satrançta bir efsane olan Ukraynalı Vassily Ivanchuk. Kendisiyle olan bir sohbetimde, damadaki taktik hesap tekniğinin, satranç açısından da çok faydalı olduğunu belirtti.
Türk Daması ile böyle güzel bir sporun, bütün dünyada en kısa zamanda yayılması dileği ile...