Katma değerli ürün ihracatında hava kargo hedefi
Yazar: Güncel Haberler

Gıda sektöründe yenilikçi fikirlerin sanayi ve ihracatla buluşması ve katma değerli üretimi artırmak için Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) tarafından düzenlenen V. Uluslararası Gıda AR-GE Proje Pazarı'nın finali İzmir Swissotel'de gerçekleştirdildi.
Oylum Talu'nun moderatör olduğu oturumda Ege İhracatçı Birlikleri Gıda Ar-Ge Proje Pazarı Yürütme Kurulu Başkanı Rıza Seyyar, Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk ve Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdür Yardımcısı Musa Demir, gıda sektöründe Ar-Ge ile ilgili görüşlerini dile getirdiler.
Ege İhracatçı Birlikleri Gıda Ar-Ge Proje Pazarı Yürütme Kurulu Başkanı Rıza Seyyar, 417 proje başvurusu aldıklarını, 54 projenin sergilenmeye değer bulunduğunu, pazara liseli gençlerin de büyük ilgi gösterdiğini söyledi.
Gıda ürünlerini hava kargoyla ulaştırmak
Gıda Ar-Ge Proje Pazarı Yürütme Kurulu Başkanı Rıza Seyyar konuşmasında katma değerli ürün ihracatı için hava kargonun önemine vurgu yaptı.
Gıda sektöründe katma değerli üretim için hava kargo ile gıda ürünlerinin ihraç pazarlarına ulaştırılmasının çok önemli olduğunu anlatan Seyyar, "Dünyanın en büyük kiraz, şeftali ve çekirdeksiz yaş üzüm üreticisiyiz ama bu ürünleri bizim üçte birimiz kadar üreten ülkeler, üç katı ihracat yapıyor. Şili, dünyanın her noktasına hava kargo ile her gün mal teslim ediyor. Biz de hava kargo ile ilgili altı aydır görüşüyoruz. Hedef, ilk yıl için 12-13 bin ton yaş sebze meyveyi hava kargo ile taşımak" dedi.
"Şili, dünyanın her noktasına hava kargo ile her gün mal teslim ediyor. Bir kilo kiraz 50 dolara satılıyor" diyen Seyyar sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu bir tarım kültürü. Biz geleneksel yöntemlerle yola çıktık. Artık yeni çeşitler deneniyor. Dünyanın en büyük şeftali üreticisiyiz ama konserve yapacak bir tane şeftalimiz yok. Hava kargo ile ilgili 6 aydır görüşüyoruz. Hedef, ilk yıl için 12-13 bin ton yaş sebze meyveyi hava kargo ile taşımak. Belki Türkiye'nin yankın gelecekte Türk Hava Yolları yolcu filosundaki büyüklük gibi kargo filosu olacak. Bütün enerjimizi buralara odakladık. İnovasyon, AR-GE, UR-GE, moda haftaları, tasarımlar gündeme geldiğinde hiçbir harcamaya 'hayır' demiyoruz.”
Türk malı imajını yükseltmek
EİB Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk de konuyla ilgili olarak, "Katma değerli üretimin artırılması gerekiyor. Yani bu; Türk kirazını 5 Euro'ya satmak yerine İtalyan kirazı gibi 11 Euro'ya satmak. Türk malı imajını daha yukarıya taşımak istiyoruz. İyi üretim ve iyi inovasyon yapacağız. Türk malı imajını yükseltmek için de çaba sarf edeceğiz" dedi.
"Ekonomide her şeyin başı AR-GE"
Açılışta konuşan Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdür Yardımcısı Musa Demir de, "Her şeyin başı sağlık" sözünü hatırlatarak, şunları söyledi: "Ekonomide de her şeyin başı AR-GE. AR-GE bir kültür. AR-GE konusunda Türkiye'de ilk destekleri veren kurumlardan biri Ekonomi Bakanlığı'dır. Bakanlık olarak bu tür etkinliklere çok önem veriyoruz. Dünyada ülkelerin AR-GE sıralamasında Türkiye, 15 yıl önce binde beşler civarındaydı. Şu an bu, yüzde birin üzerine çıktı. Bunu yüzde iki - üçlere çıkarmamız lazım. AR-GE yapmazsanız gelecekte ekonomide var olamazsınız. Tarımda da Türkiye dünyada 7., Avrupa'da birinci sırada ama bulunduğumuz nokta yeterli değil. Daha ileri gitmemiz gerekiyor. Her birimiz her ne iş yapıyorsak yapalım dünyada en iyi yapan olmayı hedeflediğimizde daha iyi yerlere geleceğiz."
“Yeni projeler üretiyoruz”
Yapılan etkinlikle ilgili değerlendirmede bulunan Proje Pazarı Yürütme Kurulu Başkanı Rıza Seyyar, EİB olarak küresel rekabette öne çıkmanın yolunu açmak, gıda alanındaki yeni ve fark oluşturan projeleri sanayici ve girişimci ile buluşturmak için yola çıktıklarını söyledi. Seyyar, “AR-GE ve inovasyona verdiğimiz değeri, somut projelerle ortaya koymaya çalışıyoruz. Bu amaçla yaptığımız en önemli çalışmalardan birisi Gıda AR-GE Proje Pazarı’dır. Günümüzde tarladan sofraya tüm değer zincirinin dahil edildiği gıda sektöründe; AR-GE ve inovasyon odaklı çalışmaların ve örnek projelerin desteklenmesi büyük önem arz ediyor. Ege İhracatçı Birlikleri olarak bu alandaki gelişmeleri yakından ve dikkatle takıp ediyor, bu farkındalıkla yeni projeler üretiyoruz” diye konuştu.
417 proje başvurusu
“2012 yılında ilk yola çıktıklarında proje başvuru sayısını artırmak için ihracat ve AR-GE arasındaki güçlü ilişkiyi çok iyi anlatmamız gerektiğini biliyorduk” diyen Seyyar, farklı kategorilerde 417 proje başvurusu aldıklarını, bunlardan 171'inin öğrencilere, 246'sının araştırmacılara ait olduğunu belirtti. Seyyar, ayrıca öğrencilerden 15’inin lise öğrencisi olduğunu dile getirdi
143 proje kitapta toplandı
Değerlendirme kurulu ile birlikte, projeleri büyük bir hassasiyetle değerlendirdiklerini ve seçilen 143 projeyi kitapta toplayarak gıda sektörünün değerlendirmesine sunduklarının bilgisini veren Seyyar, bu 143 projeden 54'ünün sergi salonunda yer aldığını belirtti. Geçmişte sergilenen projeler arasında az sayıda da olsa hayata geçen ve geçmeye aday projelerin olduğunu kaydeden Seyyar, etkinliğin 5. yılında hala işin başında olduklarının da farkında olduklarını vurguladı. Bu yıl uluslararası partner üniversite sayısının da ikiye çıkartıldığını ifade eden Seyyar, İspanya ve Tayland’dan iki resmi proje ortağı bulunduğunu belirtti.