Her etkinlik Marş Mira farkındalığını artırıyor
Yazar: Güncel Haberler

İzmir Doğa Fotoğrafçıları Topluluğu (İZDOF) ve İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin işbirliğiyle "Ölüm Yolunda Barış İçin Yürüyenler" etkinliği düzenlendi. Etkinlikte Bosna Hersek’te her yıl 11 Temmuz’da yapılan Srebrenica anma törenleri öncesi düzenlenen Barış Yürüyüşü - Marş Mira’ya 2016 yılında katılan fotoğraf tutkunları Aylin Telef ve Ayşegül Çetinkalp’in çektiği fotoğraflar ve videolardan oluşan sunum gösterildi.
Etkinliğe İZDOF Başkanı Melih İnan, dernek üyelerinin yanı sıra, Bosna Hersek Fahri Başkonsolosu Ahmet Kemal Baysak, Bosna Sancak Akademik Kültür ve Tarih Vakfı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Op. Dr. Mehmet Akif Göğüsgeren, marsmiraturkiye.org site geliştiricisi, yöneticisi Tahir Caner Beşok ile Gülşen Dokgöz, İzmir’deki Boşnak derneklerinin yöneticileri, üyeleri katıldı.
Baysak: Farkındalık yaratıyorsunuz
Kültürpark'ta bulunan İzmir Sanat'taki gerçekleştirilen sunum sonrası konuşan Bosna Hersek Fahri Başkonsolosu Ahmet Kemal Baysak, yürüyüşü fotoğraflayıp sergi açan, doğa fotoğrafçısı arkadaşlarıyla paylaşan Aylin Telef ve Ayşegül Çetinkalp’e teşekkür etti. Baysak, “Yaptığınız bu çalışmalar büyük bir farkındalık yaratıyor. Seyrettiğiniz görüntüler yaşananı anlatıyor. Bütün bu görüntüler 21. Yüzyıl'a, üçüncü milenyuma girerken, Avrupa’nın ortasında yaşandı. Orada bir soykırım yaşandı” dedi.
Bosna Hersek’te sadece bir Srebrenica olmadığını anlatan Baysak, “Srebrenica Bosna Hersek’in birçok yerinde yaşandı. 250 bine yakın insan toplu katliamlarda ve şehirler bombalanırken öldü. Geride 150 bini aşkın gazi kaldı yardıma muhtaç durumda. Dört yıl süren ve batılıların savaş dediği aslında bir soykırım” diye konuştu.
Üç gün süren 110 kilometrelik Marş Mira yürüyüşüne katılmanın çok önemli olduğunu kaydeden Baysak sözlerini şöyle sürdürdü: “Marş Mira artık bir sembol. Çünkü bu soykırımda yaşananları unutturmak istiyorlar. Biz yürüyüşe katıldıkça bu soykırım unutulmayacak, gelecek kuşaklara anlatılacak. Bu sene İzmir’den katılan arkadaşlarımız vardı. Ancak önümüzdeki yıl Türkiye’den çok daha fazla katılım olacağını öğreniyoruz. Farkındalık giderek artıyor, çok mutlu oluyoruz."
Göğüsgeren: Boşnak olmak gerekmiyor
“Bosnaya katkılı olmak için Boşnak olmak gerekmiyor” diyen Bosna Sancak Akademik Kültür ve Tarih Vakfı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Op. Dr. Mehmet Akif Göğüsgeren de katılımın giderek daha fazla olduğunu söyledi. Marş Mira yürüyüşüne geçen yıl 35 kişi katılırken bu yıl sayının 150’ye çıktığını anlatan Op. Dr. Göğüsgeren, şu bilgileri paylaştı:
“Marş Mira’dan söz ederken sadece savaştan söz etmek istemiyorum. 23 yıldır süren bir yaşantı var orada. Dayton Antlaşması’nın acı sonuçları var. Savaş sonrası yerlerinden edilen insanların yüzde 20’si geri döndü ama ne pahasına. Eğitim sorunları yaşıyorlar, çocuklar Boşnakça’yı değil Sırpça’yı öğrenmek zorunda. Çocuklara ‘Biz soykırım yapmadık, siz Sırplar'ı katlettiniz' diyorlar. Marş Mira’ya katılmak bu nedenle çok önemli, unutturmamak adına önemli. ”
Beşok: Destek bekliyoruz
marsmiraturkiye.org site geliştiricisi ve yöneticisi Tahir Caner Beşok da yürüyüşle ilgili deneyimlerini paylaştı. Beşok, Marş Mira’yı televizyondaki bir belgeselden öğrendiğini ve ilk gittikleri yıl hiçbir yerden bilgi bulamadıklarını anlattı. İlk gittiklerinde dört kişi yaptıkları yolculuğu bu yıl 150 kişiyle yaptıklarını anlatan Beşok, “Bu acı, o topraklarda yıllardır yaşanıyor. Biz unutturmazsak, barışa hizmet edeceğiz. Unutulmasın ki tekrar yaşanmasın. Bu yürüyüş çok zorluklarla yapılıyor. Sırplar bir sürü zorluk çıkartıyor” dedi.
Yürüyüşte karşılaştıkları çocuklardan çok etkilendiklerini anlatan Tahir Caner Beşok, Marş Mira’ya katılmak isteyen katılımcıların sitelerinde tüm detaylı bilgileri bulabileceğini söyledi. Kendilerinin tamamen gönüllü bir grup olduğunu vurgulayan Beşok, kamp alanlarında en çok tuvalet ihtiyacının olduğuna dikkat çekerek, “Bu konuda destek olabilecek tüm kuruluşlara çağrı yapmak istiyoruz” diye konuştu.
Etkinliğin bitiminde sunum ve bilgilendirmeler için teşekkür eden İZDOF Başkanı Melih İnanlı konuk konuşmacılara derneğin birer flamasını verdi. Bosna Hersek Fahri Başkonsolosu Ahmet Kemal Baysak ise farkındalık oluşturan bu çabaları için katılımcılara birer plaket vererek teşekkür etti.
Ölüm yürüyüşünden barış yürüyüşüne
1995 yılının Temmuz ayında, Bosna Hersek’teki savaş sırasında Sırp kuvvetlerinden kaçmak için dağlara yönelen 15 bini aşkın Boşnak, yoğun Sırp bombardımanı altında, orman içlerinden geçerek, gece gündüz yürüyerek kurtarılmış bölge Tuzla'ya ulaşmaya çalışmıştı. Srebrenica'da kamplara sığınamayan kadın, çocuk ve yetişkin erkekler katıldığı ölüm yürüyüşünü yola çıkanların ancak üçte biri sağ kalarak tamamlamıştı.
"Ölüm yürüyüşü" olarak adlandırılan bu yürüyüş, 12 yıldan buyana "barış yürüyüşü" adı altında, uluslararası katılımla gerçekleştiriliyor. Bu yürüyüş şimdi ters güzergahta yapılıyor. Tuzla'dan Potoçari'ye uzanan 110 kilometrelik “Marş Mira” (barış yürüyüşü) üç gün sürüyor. Duygu yüklü ve fiziksel güç isteyen bu zorlu yürüyüşe dünyanın çok farklı ülkelerinden 5 bini aşkın kişi gönüllü olarak katılıyor.