Ego ve egoist kişilikler
Yazar: Alev Göral
Son zamanlarda arka arkaya yaşadığım tecrübeler nedeniyleego kelimesini incelemeye aldım. Hayatlarını aslında farkında olmadan egoya kurban veren bu insanları daha iyi anlamak için araştırmalar yaptım. Yaşadıklarım ve tecrübelerimle bire bir örtüşen ego ve egoist kişilerle ilgili deneyimlerimi sizlerle de paylaşmak istedim. Zira eminim ki hepinizin çevresinde böyle en az bir insan vardır. Bu kişilerin yaşadıklarını ve kişilik yapılarını daha iyi tanır ve anlarsanız onlarla mücadele mi edeceksiniz yoksa, yok sayıp hayatınızdan silecek misiniz, ona karar vermenizi kolaylaştırmak istedim. Aşırı mütevazı yapınız nedeniyle farkında olmadan yıllardır ınsanların egosunu okşamış olabilir misiniz acaba siz de benim gibi? Mütevazılığı saflık derecesine getirmemeyi, özgüveni de ego ile karıştırmamayı öğrense insanlar, hayat ne kadar kolay olur aslında iletişim açısından, öyle değil mi?
Okuduklarımdan anladığım kadarıyla bakalım, ego ve egoist neymiş, temel özellikleri nelermiş;
Cümlelerine "ben" ile başlıyorsa çevrenizdekiler uzak durun. "Kendini başkalarından üstün görme, benlik duygusu" anlamına gelen ego aslında temelinde eziklik duygusunu barındırır. Kişinin başarısız, beceriksiz ya da küçüklük kompleksini örtme çabasıdır aslında ego. Bu başarısızlık ve küçüklük kompleksinin iletişim becerileri açısından da olabileceğini unutmamak gerekir. Kişi ne kadar donanımlı olursa olsun, hazımsız ve kompleksli ise iletişim konusunda ki başarısızlığı, zaman için de işine de yansıyacaktır. Egolu kişinin amacı, kötü huylarını ya da kötü eylemlerini temize çıkarmaktır. Ego çoğu zaman çevrenin etkisiyle de oluşabilir. Kişiden menfaati olan insanların kişiyi övmesi, şahsa yapılan eleştirileri göğüslemesi, egonun doğal oluşumuna katkı sağlayabilir. İşte o zaman kendiyle yüzleşmeyen, hatalarını çevresindeki dalkavuklar yüzünden göremeyen şahıs, egosu içinde boğulmaya ve zamanla kalabalık içinde yalnızlaşmaya başlar. Bu egoist insanlar hep ön planda olmak, hep konuşulmak isterler. Değil eleştiriye, önerilere bile tahammülleri yoktur. Çevrelerinde daha ön planda bir kişi olmasına asla katlanamazlar. Başkalarına daha fazla ilgi gösteren kişilere de kin duyarlar. Genel kültür düzeyleri ya da eğitimleri ne olursa olsun, benlik duyguları yüzünden vicdanlarını kaybederler. İnsani değerleri zaman içinde kaybolan egoistler, çevrelerine ruhen ve fiziken zarar vermeye, kin gütmeye, öç alma başlarlar. Bu duygular zaman içinde aslında kendilerine zarar verecektir.
Her insanın kendisini sevmesi ve saygı duyması normaldir. Ancak egolu insanda kendisini üstün görme ve etrafındakileri aşağılama dürtüleri vardır. Aşırı gururlu, öfkeli, kindar ve kibirlidirler. Kendilerini eşsiz gören bu insanlar aslında kimseyi sevmezler. Kimsenin iyi olduğunu düşünmezler ve iyi görünmelerini de istemezler. Çok hoşgörülü ve sevgi dolu gibi görünmeye çalışsalar da, kıskançlıklarından ara ara açık vermekten kendilerini alıkoyamazlar. Kendilerini sıradan insanlardan gizlemeyi başarabilirler. Egolu insanları iletişimi güçlü, hayat tecrübesi fazla, kendiyle barışık, mütevazı insanlar daha kolay çözümlerler.
Her cümlesinde doğrudan ya da dolaylı yoldan "ben" kelimesine yer veren egoist kişiler, insanlara tepeden bakarlar. Cümleleri uzun uzun ve karmaşık kurarlar. Amaçları; kendilerini anlaşılmaz kılmak, onları dinleyenleri kendilerine hayran bırakmak, "Ne donanımlı insan, benim bilgi düzeyim onu anlamaya yetmiyor" dedirtmektir. Ama oldukça düşük olan espri düzeyleriyle genelde cinsellik üzerine cümleler kurarak, asıl kapasitelerini ara ara ister istemez ortaya koymuş olurlar. Dünya kendi etrafında dönüyor sanır ve kendi çıkarlarını herkesten her şeyden önemli görürler. Bir ortamda ikinci planda kalmayı asla kabullenemez, buna ortam hazırlayan ve önüne geçtiğini düşündükleri kişileri her cümle arasında aşağılamaktan kendilerini alamazlar. İnsanlarla yüzleşme korkuları nedeniyle aslında bilinçaltında kıskandıkları bu insanları kullanan egoistler, işlerine gelmediğinde anında egolarını ezen bu kişileri üçüncü şahıslara kötü tanıtırlar. Kendilerini egolarıyla yüzleştiren kişilere de kin duyan egoist kişilikler, kendilerince öç alma yöntemlerine başvururken, hayatı çoktan özümsemiş mütevazı kişilikler karşısında görünürde olmasa bile bilinçaltında ruhen ezildiklerinin aslında farkındadırlar.
Egoist kişiliklerin normal kişiliğe bürünmesi kolay değildir. Çünkü bencil yapıları nedeniyle kişilik bozuklukları da yaşamaya başlayan egoist kişiler, kalabalıkta yalnızlaştıkları için çoğu zaman psikiyatrist yardımıyla yeniden başlayarak, ancak yaşamlarını düzene koyabilirler.
Okuduklarımdan ve yaşadıklarımdan hareketle sizler için derlediğim ego ve egoist kişilikler konusunun hayatınıza artı değer katması dileğiyle hepinize güzel bahar ayları dilerim.
Sevgi dolu, mütevazı, donanımlı, vicdanlı, vefalı ve egodan arınmış insanların hayatınızda olması dileğiyle...
Sevgiyle kalın...