İbrahim Çallı Sergisi'ni ziyaret için son hafta 2022-04-11 15:08:39
Yazar: Güncel Haberler
Folkart Gallery’de yer alan "Türk Resminin Bohem ve Asi Fırçası: İbrahim Çallı Sergisi" ziyarete açıldığı Kasım ayından bu yana 114 bin kişi tarafından ziyaret edildi. Bugüne kadar gerçekleştirilmiş en kapsamlı İbrahim Çallı sergisi olarak anılan sergi, ressamın 80 eserinden oluşuyor. Ressamın baş yapıtlarından biri olarak bilinen “Mustafa Kemal Atatürk” portresinin de yer aldığı ve büyük ilgi gördüğü sergi 17 Nisan 2022 Pazar günü kapanıyor.
Folkart Gallery’nin ev sahipliğini yaptığı sergi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İstanbul Ticaret Odası, Yapı Kredi Bankası, Türkiye İş Bankası, Ziraat Bankası başta olmak üzere; birçok kurum ve özel koleksiyonerin elindeki eserlerden derlenerek hazırlandı. Hazırlık süreci beş yıl süren sergiyi, bugüne kadar 114 bin kişi ziyaret etti. Proje Direktörlüğünü Fahri Özdemir'in üstlendiği sergi 23 Kasım 2021 Salı günü açılmıştı.
Sergide İstanbul Büyükşehir Belediyesi Atatürk Müzesi’nde bulunan ve Çallı’nın baş yapıtlarından biri olarak kabul edilen “Mustafa Kemal Atatürk” portresi de yer alıyor. Ayrıca sanatçının peyzajları ve natürmortları bulunuyor. Çallı’nın en iyi eserleri olarak nitelendirilen Mevleviler serisi de, serginin en dikkat çeken eserlerini oluşturuyor.
Sergi ile birlikte Türkçe ve İngilizce olarak 400 sayfalık kapsamlı bir albüm de hazırlandı. Albümde, Doğan Hızlan, Prof. Dr. Zafer Toprak, İlona Baytar, Abidin Celal Bizzet ve Evrim Altuğ’un da, İbrahim Çallı ile ilgili inceleme yazıları bulunuyor.
Folkart Gallery'deki sergi Salı, Çarşamba, Perşembe ve Cuma günleri 10.00-19.00 saatleri arasında, Cumartesi ve Pazar günleri ise 10.00-18.00 saatleri arasında ziyaret edilebilecek.
Ünlü ressamların öğretmeni
Türk Empresyonist Ressam İbrahim Çallı 1882 yılında, o dönem İzmir’e bağlı bulunan Çal kasabasında doğdu. 1906’da Şeker Ahmet Paşa’nın desteğiyle Sanayi-i Nefise Mektebi'ne giren İbrahim Çallı, 1910 yılında buradan mezun olduktan sonra Hikmet Onat ve Ruhi Arel’in de aralarında olduğu bir grupla Paris’e resim öğrenimine gönderildi. Ünlü ressam, Paris’te L’Ecole des Beaux Arts’da, Fernand Cormon Atölyesi’nde eğitim gördü. Çallı, I. Dünya Savaşı başlayınca yurda döndü. Müdürlüğünü Halil Erdem’in yaptığı Sanayi-i Nefise’ye öğretmen olarak girdi. Burada Hikmet Onat, Nazmi Ziya, Feyhaman Duran, Avni Lifij, Namık İsmail ile birlikte çalıştı. Çallı, çok iyi bir ressam olduğu gibi çok da iyi bir öğretmen olduğunu burada kanıtladı. Elif Naci, Mahmut Cuda, Muhittin Sebati, Ali Avni Çelebi, Zeki Kocamemi, Bedri Rahmi Eyüpoğlu gibi isimler, Çallı’nın öğrencisi oldu. İbrahim Çallı, ışık ve gölgede, renk armonisinde, özellikle kıvrak fırça darbeleriyle çok güçlü bir tekniğe ve ustalığa sahipti. Sanatçının eserleri arasında; portreler, nü, peyzaj ve natürmort çalışmaları daha ağırlık kazandı. İbrahim Çallı, 22 Mayıs 1960 yılında vefat etti.