İleri yaş kanserlerinde "silver tsunami" tehlikesi 2022-05-26 15:04:45
Yazar: Güncel Haberler
Uluslararası Geriatrik Hematoloji Onkoloji Sempozyumu'nda kanser vakalarının yüzde 60’nın ve kansere bağlı ölümlerin yüzde 70’inin gerçekleştiği 65 yaş ve üzeri kanserlerinde yaklaşan "Silver Tsunami" dalgasına karşı alınacak önlemler tartışıldı. Nüfusun hızla yaşlandığına dikkat çekilirken ülkemizde Türkiye’de 5 binden fazla 100 yaş üstünde insan bulunduğu belirtildi ve palyatif bakım hizmetlerinin arttırılması gerektiği dile getirildi.
Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Onkoloji Enstitüsü, Geriatrik Hematoloji Derneği ve Geriatrik Onkoloji Derneği işbirliğiyle düzenlenen Uluslararası Geriatrik Hematoloji Onkoloji Sempozyumu DEÜ Sabancı Kültür Sarayı’nda gerçekleştirildi. Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı’nın (TİKA) katkılarıyla gerçekleştirilen hibrit sempozyum, dünyada ve Türkiye'de Geriatrik Hematoloji-Onkoloji ile ilgilenen hematoloji, tıbbi onkoloji ve farmakoloji uzmanlarını, geriatristleri ve gerontologları bir araya getirdi.
Sempozyumun açılışında konuşan DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, yaşını almış bireylerin sayısının her geçen gün arttığına dikkat çekti. Ülkemizde 65 yaş üstü vatandaşlarımızın genel nüfusa oranının 2060’ta yüzde 22.6’ya çıkmasının öngörüldüğünü belirten Prof. Dr. Hotar, kanser vakalarının yaklaşık yüzde 60’ının ve kansere bağlı can kayıplarının yüzde 70’inin 65 yaş ve üzeri bireylerde meydana geldiğini anlattı. Prof. Dr. Nükhet Hotar, "Bu tablo, küresel ölçekte 'silver tsunami’ olarak adlandırılan bir sürece de işaret ediyor. Dolayısıyla karar vericilerin, ulusal sağlık politikalarını planlayan kurumların, üniversitelerin ve sağlık profesyonellerinin bu gerçekliğe hazırlıklı olması gerekiyor” dedi.
Toplantıya Singapur’dan çevrimiçi olarak katılan Uluslararası Geriatrik Onkoloji Derneği Başkanı Ravindran Kanesvaran, 2050 yılında dünya genelinde 65 yaş ve üzeri nüfusun 1.5 milyarın üstüne çıkacağını söyledi. En hızlı yaşlanan ülkelerin gelişmekte olan ülkeler olacağına dikkat çeken Kanesvaran, “Kanser bir yaşlanma hastalığıdır. Yaşlı sayısına bağlı olarak kanser hastası sayısı da artacak” dedi. Eğitim, klinik uygulama, araştırma faaliyetlerinin ve işbirliklerinin kanser konusundaki çalışmalar için büyük önem taşıdığını söyleyen Ravindran Kanesvaran, “Teletıp uygulamalarıyla, uluslararası alanda yapacağımız işbirlikleriyle ileri yaş kanserlerinde mesafe kat edebiliriz” diye konuştu.
Geriatrik Hematoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Osman İlhan da yaşlanan nüfus oranına dikkat çekerek Türkiye'nin en hızlı yaşlanan ülkeler arasında yer aldığını söyledi. "Japonya’da Yaşlılık Bakanlığı kuruldu. Bizim de bu duruma hazır olmamız gerekiyor" diyen Prof. Dr. İlhan, "Bizim görevimiz insanı yaşatmak. Türkiye’de piramit artık değişiyor, ülke nüfusumuz hızlı şekilde yaşlanıyor. Ancak Türkiye’nin hala zamanı var. Yaşlanan nüfusa hazırlık yapabiliriz, önümüzde büyük bir imkan var. Biz bu imkanı kullanırsak Türkiye sağlık turizminde de büyük ivme kazanabilir. Artık hedef 100 yaşa kondu, Türkiye’de 5 binden fazla 100 yaş üstünde insanımız var. Palyatif bakım hizmetlerini artırmamız gerekiyor” görüşünü dile getirdi.
DEÜ Tıp Fakültesi Dekan Vekili ve Onkoloji Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Nur Olgun da fakülte bünyesinde onkoloji alanında birçok bilim dalı ve ana bilim dalının kurulduğunu anımsattı. Prof. Dr. Olgun, "Klinik uygulamalarımıza ve araştırma faaliyetlerimize başladık, devam ediyoruz. Ergen ve Genç Erişkin Tümör Bilim Dalı’nda da poliklinik hizmetlerimizi gerçekleştiriyoruz. Geriatrik Onkoloji Bilim Dalı’na da yavaş yavaş hizmetlerimiz başlıyor. Silver Tsunami bizim ülkemizi de ele geçirecek. Bu gerçeği bilerek hep birlikte harekete geçmemiz lazım. Hepimiz yaşlanıyoruz, bu gerçeğin farkında olalım” dedi.