İzmir'de Turizm Hijyen Kurulu oluşturuldu 2020-05-07 12:00:00
Koronavirüs (Covid-19) salgınıyla mücadele sürecinde İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin öncülüğünde "Turizm Hijyen Kurulu" oluşturuldu. Kurul, salgın sürecinde turizm etkinliklerinin sürdürülebilmesi için hijyen ve güvenlik kriterlerini belirlemeye başladı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, yerel turizm hijyen standartlarının Türkiye’de bir ilk olduğunu söyledi.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in yönetiminde oluşturulan Turizm Hijyen Kurulu'nun ilk toplantısı Tarihi Havagazı Fabrikası’nda gerçekleştirildi. Toplantı, belediye bürokratlarının yanı sıra ilgili kurum ve kuruluşlar, sektör bileşeni sivil toplum kuruluşlarının yöneticileriyle akademisyenleri bir araya getirdi.
İzmir Turizm Hijyen Kurulu'nu oluşturanlar, dünya genelinde ve Türkiye’de ulusal ölçekte ortaya konan kriterleri tek tek değerlendirerek İzmir’deki belediye izinli işletmelerde uygulanacak standartları değerlendirdi. Toplantıda beş kişilik icra kurulu belirlendi.
Toplantıda kriterlerle ilgili teknik çerçevenin bir hafta içinde tamamlanması, bu sürecin ardından uygulama aşamasına geçilmesi kararlaştırıldı. Kurul, tüm kriterlerin Turizm ve Kültür Bakanlığı’nın belirlediği ulusal standartlar ve daha önce tarihi İzmir bölgesi için belirlenen “Selluka” sertifikasyon sistemiyle entegre edilmesine karar verdi.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, önümüzdeki günlerde kent merkeziyle tüm ilçelerinde devreye girecek yerel turizm hijyen standartlarının Türkiye’de bir ilk olduğunu ve İzmir’in sağlıklı ve hijyenik bir turizm bölgesi olması için tüm önlemleri şimdiden aldıklarını söyledi. Önümüzdeki günlerde yaşamın normalleşmeye başlamasının öngörüldüğünü belirten Soyer, şunları söyled:
“İzmir’i öne çıkartacak şey hijyen kriterlerimizi nasıl uyguladığımız olacak. Şehrimizde daha önce hayata geçirilmiş olan Selluka uygulaması ve Kültür ve Turizm Bakanlığımızın hijyen kriterlerini bir bütün haline getirerek uygulamaya başlayacağız. Belediye ruhsatlı lokantalar, kafeteryalar, gıda ürünü satan işletmelerde kalite, güvenlik, temizlik kriterleri uygulanacak. Bu proje sayesinde yeni normale dönüş için hızla yol alacağız”.
Toplantıda konuşan Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği Başkanı (ETİK) Mehmet İşler, Türkiye'de bir tek İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin bu konuya el atarak çalışmalara başladığını belirtti. İşler, "Sizin öngörüleriniz sonrasında biz sektörel olarak çalışmaya başladık. İzmir her zaman ilklerin kenti, öncü kent olmuştur. Sizin gibi bir belediye başkanına sahip olduğumuz için gurur duyuyorum" dedi.
İzmir Turist Rehberleri Odası Başkanı Macid Şaşzade de bu kurulun turizmin geleceği açısından çok önemli olduğunu belirterek duyarlılığından ötürü İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'e teşekkür etti.